door PB2DX

 

Team :
PA2GRU, PA2W, PA3FD, PA3GPA, PA1TO, PA4MRS, PE1PZF, PA1TK, PG2AA, PB2DX.

Banden :
15M CW , 160M CW en 40M LSB.

Zaterdag morgen in de voorbereiding het aardnet uitgelegd voor de 160 M inverted-L. Bij de check voor de SWR bleek er iets goed mis, en bij het controleren van een aantal zaken bleek dat de gesoldeerde verbinding achter de amphenolplug in de antennekast los was.
Snel gerepareerd en alles weer OK voor QSO’s op 160M.

Gedurende de hele contest is gewerkt op 40M. 15M en 160 M CW hebben elkaar afgewisseld. Vanaf de start was het aanbod op 15M laag, verwachtingen waren ook niet hoog door de wetenschap dat de condities ons in de steek zouden laten. Voornamelijk
QSO’s met Rusland, Balkanlanden en in mindere mate Israël / Midden-Oosten.
Op 15M geheel geen stations gehoord uit USA / Canada wel een paar uit Zuid Amerika,  Argentinië en Uruguay. Ook op 160M zijn verbindingen gemaakt met Zuid Amerika en leek het ’s nachts op 160M iets beter te lopen dan overdag op 15M. Het was niet wild met deze condities, en was niet zo als in 2015 dat het log bijna sneller liep dan het dx-cluster. Dit weekend ontbrak dan ook het genot van ( al was het maar soms) een kleine pile-up.

Op 40M LSB liep het rustig maar gestaag tot zondagmorgen, zonder enige reden de SWR in elkaar zakte van de 40M beam. Dit werd gemeld door de ACOM die aangaf er zo geen zin meer in te hebben. Wat was dit nu weer…..?  Even wat proberen, lager vermogen, opnieuw tunen enz. Allemaal zonder enige verbetering.  Dan toch maar even de beam naar beneden en kijken waar dat aan lag. Diverse zaken doorgemeten maar geen afwijkingen kunnen vinden.
De tijd is kostbaar dus dan maar opgelost door er een tuner tussen te zetten, en verder met het maken van verbindingen op 40M. Niet ideaal ….. maar verder onderzoek later.

Ondanks het ontbreken van betere condities was dit wel weer een leuke contest waarbij we absoluut tevreden mogen zijn over de behaalde prestaties.

73 Jan PB2DX