Team: PA1HR, PA1ENG, PA2PCH en Michael

Band: 80m CW

 

Een aantal weken voor de IARU contest ontving ik een mailtje van Hans PA1HR met de vraag of ik zin had om mee te doen met hem en zijn oud-PCH collega’s Ad PA2PCH en Michael ((nog) geen call). Het idee was om de deelname van PA6HQ te verzorgen op het 80m CW gedeelte van de contest. In maart heb ik met PI4YLC gecontest in de shack van Hans in Zieuwent. Hij heeft een prachtige locatie met prima antennes en set-up (zie Electron juli 2017, pag. 315). Mooie kans dus om daar nog eens te contesten.

PA1ENG & Michael

 

Een telegrafist ben ik niet, ik heb CW examen gedaan in België en kan contesten met een toetsenbord. Voor Hans, Ad en Michael ligt dat anders: zij hebben tientallen jaren gesleuteld als radiotelegrafist bij Scheveningen Radio en zijn dus supersnel met de paddle. Voor hun tijd bij PCH hebben Ad en Michael gevaren als radio-officier en Hans bij de Marine Verbindingsschool de opleiding voor radiotelegrafist gevolgd. Ervaring genoeg dus.

PA2PCH & Michael

Nog voor de contest begint blijkt het een leuke reünie voor de OM’s: verhalen komen naar boven en bijnamen worden genoemd. Het lijkt op een aflevering van “24 uur met” waarbij ik tijdens de contest met “een zoetwater telegrafist en de twee zoutwater telegrafisten” veel meekrijg van de sfeer van toen.

Er wordt ook hard gewerkt: de setup van WinTest met de SDR lijkt geen toon te maken voor de radio (achteraf een instelling in het computersysteem die als speld in de hooiberg zit). De OM’s besluiten de paddle ter hand te nemen. Hans PA1HR en Ad PA2PCH zijn doorgewinterde contesters en Michael natuurlijk telegrafist maar voor een toetsenbord operator is dat geen geschikte oplossing. Gelukkig kunnen we met de SDR seinen, in combinatie met een door Ad PA2PCH meegenomen ETM. Het heen en weer schakelen tussen de windows van WinTest en de ETM blijkt veel concentratie te kosten en dat komt het opnemen niet ten goede. Dan komt de 25 jaar ervaring van Michael goed van pas: hij kan nog “opnemen als de duivel”. Al samenwerkend maken we veel QSO’s.

Hans PA1HR

In totaal worden er door het team bijna 600 QSO’s gemaakt voor de VERON multiplier op 80m CW ondanks de matige condities en de set-up met de SDR. Deze mooie ervaring blijkt voor herhaling vatbaar: wij hebben besloten om in de toekomst zeker nog eens in deze samenstelling mee te doen aan een CW contest.

 

73,

Mariëtte Engelbarts PA1ENG